Een ouderschapsplan zelf opstellen of toch de hulp van een mediator?

Deze vraag zullen meerdere ouders zich stellen. Natuurlijk wil je een goed plan die passend is bij jullie wensen en situatie. Wie zou dat nou beter kunnen dan jullie zelf? Zo besparen jullie ook nog eens kosten. Klinkt als een perfect plan. Eerst natuurlijk flink googlen en rondvragen hoe anderen dat hebben gedaan. En een standaard ouderschapsplan die je naar eigen behoefte kan invullen, vinden jullie binnen no-time online. De een maakt een begin, mailt dat naar de ander, die verwerkt nog wat aanpassingen en vervolgens ondertekenen jullie samen het ouderschapsplan en Voila!

Of toch niet?

Ik wil de pret niet drukken, maar ik voorzie hier toch meerdere problemen. Ik vertel jullie in mijn blog over enkele valkuilen bij het zelf opstellen van een ouderschapsplan en de toegevoegde waarde van een mediator bij de totstandkoming van een goed ouderschapsplan.

Aannames en online communicatie zijn valkuilen

Als de ene ouder een eerste opzetje doet en de andere ouder geeft de aanvullingen en aanpassingen aan, dan kom je tot een plan dat er op papier best goed uit ziet. En dat zou ook geen heel verkeerd begin van een ouderschapsplan zijn, als de ander begrijpt wat jij bedoelt..

Verschillende bedoelingen

Zo krijg ik als mediator vaker zelfgemaakte ouderschapsplannen ter inzage met de vraag of dat zo goed is. Op papier zien ze er allemaal best goed uit. Niet eens heel anders dan een door mij gemaakt ouderschapsplan, dacht ik de eerste keer. Tot het moment dat we het ouderschapsplan gingen bespreken. Ik vroeg mij als eerste af hoe het ouderschapsplan is opgesteld en of beide ouders ook dezelfde uitleg hadden bij de afspraken. Dit bleek meestal niet het geval. 

Liever persoonlijk

In de meeste gevallen gaat de communicatie online, via de mail. Hoewel reageren via de mail niet altijd verkeerd is, raad ik het bij het maken van zulke belangrijke afspraken toch af om de communicatie geheel online te doen. Bespreek hetgeen jullie willen afspreken altijd persoonlijk. Zo kunnen jullie over en weer checken of jullie hetzelfde bedoelen.

Duidelijkheid

Heel belangrijk is duidelijkheid over de afspraken: wat staat er volgens beide ouders? Bedoelen jullie hetzelfde, wat willen jullie bereiken en wat spreken jullie af als de afspraken niet nagekomen (kunnen) worden?

Daarnaast worden afspraken vaak gemaakt op basis van de bij jullie bekende informatie. Maar wist je dat er vaak veel meer mogelijk is dan je denkt?

De toegevoegde waarde van een mediator 

Als mediator begin ik het gesprek met jullie samen. Hoe ziet jullie gezin en situatie er nu uit. Waar moeten we rekening met houden, wat willen jullie en wat is er in jullie situatie nodig en mogelijk.

Een scheidingsmediator is een scheidingsprofessional die daar een opleiding in heeft gevolgd, verder ontwikkelt door nascholing, ervaring heeft opgedaan in meerdere situaties, met andere scheidingsprofessionals ervaringen en leermomenten bespreekt en ga zo maar door.

Jullie voordeel en die van jullie kind(eren)

Niet alleen de wensen, behoeftes en belangen van jullie samen staan voorop, als een stip aan de horizon, maar vooral die van jullie kind(eren). Hoe zetten jullie samen het ouderschap voort na de scheiding?

Scheidingsmediator

Als mediator, scheidingsprofessional, informeer ik jullie beiden over de mogelijkheden in jullie situatie. Ik luister en inventariseer wat jullie werkelijke belangen zijn. Zo komen jullie goed geïnformeerd tot afspraken en voorkomen jullie dat er mogelijkheden buitenspel blijven.

Mediation voor een goed ouderschapsplan

Willen jullie samen betrokken zijn bij het ouderschapsplan, goede informatie met betrekking tot jullie specifieke situatie, inclusief afspraken over een eerlijke bijdrage in het levensonderhoud van jullie kind(eren)? Willen jullie voorkomen dat je je verbindt aan afspraken die je niet kan nakomen? Kies dan voor mediation bij het opstellen van jullie ouderschapsplan. En of jullie zelf het ouderschapsplan opstellen of met een mediator, bezoek altijd de website van de belastingdienst. Hier vinden jullie de informatie over eventuele fiscale veranderingen in jullie nieuwe situatie. Hier is de directe link om de scheiden-checklist in te vullen.

Kosten ouderschapsplan inclusief nazorg

Regel het goed, regel het samen! Voor nu en voor later. Kies Rachel Schulte Familie Mediation

-vooraf persoonlijke begeleiding en informatie over jullie mogelijkheden,

-opstellen en bespreken van het ouderschapsplan,

-inclusief alimentatieberekening,

-begeleiding bij twee evaluatiemomenten na zes en twaalf maanden.

-De kosten voor het ouderschapsplan met kinderalimentatieberekening en uitgebreide begeleiding vooraf en twaalf maanden nazorg, zijn per persoon €750,- inclusief btw.

Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek bij mij op kantoor aan het Kenaupark in Haarlem.

Bron: Rachel Schulte

Rachel Schulte Mediator in regio Haarlem, Bloemendaal en Overveen