Mediation

Het doel van mediation?

Mediation is meer dan alleen een ruzie bijleggen. De focus ligt op goede communicatie. Het is namelijk gebleken dat slechte communicatie en gebrek aan begrip de basis zijn van een conflict. Juist tijdens een conflict of tijdens een scheiding wil je begrepen worden en dat er naar je geluisterd wordt. En je wil de ander ook (leren) begrijpen. Het conflict op een goede manier oplossen en tegelijkertijd de onderlinge communicatie ook voor de toekomst te verbeteren, dat is wat we met mediation willen bereiken.

Wat doet de mediator?

Mediation is een vorm van conflictbehandeling waarbij er samen met de mediator op zoek wordt gegaan naar een oplossing die beide partijen tevreden stelt. De mediator leidt de gesprekken, zorgt voor structuur en motiveert tot een respectvolle omgang met elkaar. Een mediator is een neutrale partij dus jullie krijgen beiden evenveel de gelegenheid om jouw kant van het verhaal te vertellen. Zo komen we gezamenlijk tot de kern waar het conflict echt over gaat. Ook de emoties die tijdens de mediation vrijkomen, geven we de ruimte. Als mediator ben ik getraind om met deze, soms heftige, emoties om te gaan. De belangen en de toekomst van beide partijen staan centraal bij mediation. Een vertrouwelijke sfeer en duidelijke afspraken zorgen er voor dat mensen weer constructief en toekomstgericht kunnen overleggen.

De wil om er uit te komen staat centraal.

Mediation is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. De mediator is verantwoordelijk voor de begeleiding van het proces, maar om mediation optimaal te laten werken is het belangrijk dat alle betrokkenen zich naar beste kunnen inspannen om de mediation te laten slagen. De wil om er uit te komen staat centraal. Wat er tijdens de mediation wordt besproken is vertrouwelijk. En pas als er overeenstemming is bereikt en jullie het er beide mee eens zijn, worden de afspraken vastgelegd. Deze grondregels waarborgen dat er tijdens de mediation vrijuit gesproken kan worden. Lees hier meer over in deze blog.

Een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

Jullie kunnen mij benaderen voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek kijken we samen of jullie wensen en situatie zich lenen voor mediation. De mediation start pas na het ondertekenen van de mediationovereenkomst. Hierin zijn de belangrijkste punten van mediation opgenomen. Er wordt onder andere de vrijwilligheid en de vertrouwelijkheid benoemd en er wordt in vermeld wat de kosten bedragen alsmede de specifieke rol van de mediator.

Voor meer informatie over mediation verwijs ik naar: https://mediationnederland.nl/

Rachel Schulte
Tel.: +31 (0)6 - 410 003 26
info@rschultemediation.nl

K.v.K.: 68909853
BTW NR: NL002074647B71
NL61KNAB 0256 5464 44

Social Media
 

MFN Register mediator
NMV